20 éve a hazai és európai kerékpárgyártás élvonalában

Az Accell Hunland Kft., amely olyan ikonikus márkák gyártója, mint a Haibike, a Ghost, a Winora, a Lapierre vagy a Raleigh, idén már 20 éve gyárt kerékpárokat tószegi gyárában. Az európai elektromoskerékpár-gyártás hazai központjának számító Szolnok melletti üzem gyártósoráról másfél percenként gördül le egy újabb kerékpár, harminc országba szállítanak bicikliket, és itt készült az ország első e-bike-ja is. A cég ma 98 százalékban elektromos modelleket gyárt és értékesít, de néhány éven belül ezt az arányt 100 százalékra szeretnék növelni. 

20 éve az európai kerékpárgyártás élmezőnyében

Az Accell Hunland Kft. alapkövét 2001. június 1-jén tették le, egy évvel később pedig az újonnan elkészült gyártósorról legördült az első kerékpár. A piaci igényeknek megfelelően a tószegi gyár kezdetben hagyományos közép- és felsőkategóriás kerékpárokat készített, mára azonban 98 százalékban elektromos prémium- és felsőkategóriás kerékpárok gördülnek le a gyártósorról és jutnak el a vállalat partnerein keresztül több mint 30 országba. Az Accell Hunland Kft. elsőként kezdte meg az e-kerékpárgyártást Magyarországon 2009-ben, mára pedig már minden típusból készít pedálszenzoros vagy nyomatékszenzoros elektromos rásegítésű változatot, legyen szó városi bicikliről, trekkingről vagy mountain bike-ról. A tószegi a vállalatcsoport négy legfontosabb összeszerelő bázisának egyike.

2020-ban a vállalat legnépszerűbb szériája, egy homok színű, Haibike típusú elektromos kerékpár gördült le hárommilliomodikként a Szolnok melletti üzemben és várhatóan még idén elérik a 3,5 milliós darabszámot is. A vállalat portfóliója a Haibike mellett olyan jól ismert márkákat tartalmaz, mint a Winora, a Ghost, a Lapierre vagy a Raleigh. 

Növekvő nemzetközi hajtóerő

Az eseményen részt vett Francesca Gamboni, az Accell Group Chief Supply Chain Officere, aki a tószegi gyár csoporton belüli kiemelt szerepét méltatta: az Accell Hunland Kft. az ország első és jelenleg is piacvezető e-bike gyártója, amely gazdasági szerepe mellett már 20 éve járul hozzá a magyar és európai kerékpáros kultúra fejlődéséhez. A cégcsoport képviselője a 20 éves jubileum kapcsán rámutatott, a Covid-19 járvány hatására Európa-szerte megnőtt az igény a kerékpározás és a környezetbarát közlekedési megoldások iránt, aminek hatására több milliárd eurós beruházások valósultak és valósulnak meg a kontinensen. Hozzátette, a kerékpározás egyúttal fontos szereplője lehet a pandémia utáni zöld megoldásokra épülő társadalmi és gazdasági felépülésnek is, hiszen megbízható, tiszta és környezetbarát közlekedési megoldást jelent.

„A kerékpározás a modern társadalmak közlekedésének egyre alapvetőbb része, 10 év múlva pedig még inkább az lesz. A kerékpározás a kulcsa annak, hogy élhetőbb városokban éljünk, ráadásul a közlekedők fizikai és mentális egészségéhez is hozzájárul. Éppen ezért az állam egyre nagyobb szerepet vállal abban, hogy például az e-bike és e-cargo támogatási programjaival, illetve a munkavállalók munkába járásának támogatásával hozzájáruljon a kerékpározás minél nagyobb térnyeréséhez” – emelte ki ünnepi beszédében Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár, aki egyben gratulált a vállalat 20 év alatt elért eredményeihez, sikereihez is.

A vállalat már a következő 20 évre tervez

Az esemény házigazdája, Szabó-Lukovszki Béla, az Accell Hunland Kft nemrég kinevezett ügyvezetője elmondta, hogy az elmúlt 20 évben az Accell Hunland tószegi gyárában számos fejlesztés és bővítés zajlott le nemcsak a termelés volumenének növelése, hanem a munkavállalók érdekében is. Ezen folyamatoknak pedig még nincs vége, a vállalat több új fejlesztési terven is dolgozik már. Hosszú távon ehhez szüksége lesz további új berendezések beszerzésére, gyártásba állítására, új beruházásokra, technológiai és létszámfejlesztésre is.