Építőipari összefogás: gyakorlati képzésekkel számolnák fel a szakemberhiányt

Közel 200 diák tanul valós munkakörnyezetben

Valós munkakörnyezetben gyakorolhatnak az építőiparban elhelyezkedni készülő diákok: három magyar nagyvállalat ugyanis különleges képzőközpontot hozott létre. A Bayer Construct Zrt., a KÉSZ Csoport és a Market Építő Zrt. által életre hívott Tudásépítő Team Ágazati Képzőközpont jelenleg három évfolyamon közel 200 diákot oktat, naprakész, gyakorlatorientált szaktudást átadva a fiataloknak. Ebbe a programba kapcsolódott be nemrég egy szakmai nap keretein belül a főként az építőipar számára munkagépeket gyártó és forgalmazó HILTI. Ennek köszönhetően a diákoknak lehetőségük nyílt számos profi munkagépet „élesben” kezelni és kipróbálni. Kiemelt jelentőségűek ezek az együttműködések, ugyanis az ágazat versenyképességének egyik fontos lépése, hogy regionálisan fejlett ágazati oktatási bázisok jöjjenek létre.

Gyakorlati tudást ad át az építőiparban elhelyezkedni kívánó fiataloknak a 2022-ben alapított Tudásépítő Team Ágazati Képzőközpont Nonprofit Zrt. A továbbképzési intézményt három jelentős magyar szereplő, a Bayer Construct Zrt., a KÉSZ Csoport és a Market Építő Zrt. hozta létre a szakemberhiány felszámolására, iparági összefogás keretében.

Tanulás, élesben

A szakképzett munkaerő hiánya komoly problémát jelent az iparágban, ráadásul az építőiparban nagy léptékű és fontos változások mennek végbe mind az anyaghasználat, mind a technológia területén. Kiemelten fontos, hogy az oktatás is lépést tartson a legújabb technológiákkal és trendekkel. A Tudásépítő Team fókuszában éppen ezért a gyakorlati oktatás áll.

Már maga a környezet is inspiráló, ugyanis az oktatóközpont egy aktív beruházáson kapott helyet, így nem csak elméletben tanulnak a diákok, de egész nap valós munkahelyi környezetben mozognak. A duális képzés során a diákoknak a legnagyobb előnyt tehát az jelenti, hogy naprakész, gyakorlati tudást, illetve valós munkahelyi tapasztalatokat is szerezhetnek.

Gépkezelés gyakorlatban

Ennek része, hogy a munkavégzéshez szükséges gépekkel is megismerkedhessen minden tanuló. Legutóbb például egy különleges szakmai napon vett részt 100 diák a HILTI-vel együttműködésben.

„A valós munkakörnyezethez a gépek kezelése is abszolút hozzátartozik. Ebben lett a partnerünk a HILTI vállalat, amely többek között az építőipar számára fejleszt, gyárt és forgalmaz professzionális munkagépeket. Igyekszünk minden szakmában a legmegbízhatóbb gépekkel oktatni, de az is fontos, hogy bemutassuk az elérhető eszközök széles skáláját. Jelenleg öt szakmához kapunk általános felhasználású és speciális gépeket, de a kezelt gépparkot folyamatosan fejleszteni tervezzük” – mondta Tóth Áron, a Tudásépítő Team vezérigazgatója.

„Flottamenedzsment szolgáltatásunk által ügyfeleink növelhetik hatékonyságukat és hozzájárulhatnak egy zöldebb jövőhöz, hiszen a bérleti szerződés által megelőzhető a felesleges gépbeszerzés. A 4 éves futamidő lejártát követően pedig, miután gépeink visszakerülnek hozzánk, az alkatrészek újrahasználása-és hasznosítása mellett egy új megközelítéssel szeretnénk második életet adni a még kifogástalanul működő eszközöknek. A „Tools 4 Schools” kezdeményezés révén az építőipari szakképző iskolákat, mint a Tudásépítő Team-et támogatjuk jól működő, használt gépek adományozásával, melyet beépíthetnek képzéseikbe, emelve az oktatások szakmai színvonalát. Úgy gondolom, ahhoz, hogy jobbá tegyük az építőipart, elengedhetetlen már előre biztosítanunk a jövő generációjának megfelelő oktatását, mindezt professzionális gépek segítségével” – mondta Seres Miklós, a HILTI Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A fentieken túl a diákok a még bevezetés előtt álló termékek tesztelésében is részt vesznek, mely adatait a HILTI tudja hasznosítani további fejlesztései során. Tehát elmondható, hogy a Tudásépítő Team és a HILTI együttműködése egyike azoknak a projekteknek, amelyeknek a célja a gyakorlati oktatás fejlesztése két cég hatékony és egymásra ható együttműködése által.

Többszász új szakember

Tóth Áron szerint a Tudásépítő Team célja egy olyan ágazati képzőközpont működtetése, ahol a diákok nap mint nap a legújabb technológiákkal dolgozhatnak és a legnaprakészebb tudást szerezhetik meg. A Tudásépítő Team által foglalkoztatott diákok száma három évfolyamon megközelíti a 200-at. Ehhez jönnek még a nyáron, tömbösített rendszerben fogadott diákok, így összesen nagyjából 400 fő vesz részt az oktatásban.

Tóth Áron hozzátette: „Az ágazat versenyképességének egyik fontos lépése, hogy Németországhoz, Ausztriához vagy Svájchoz hasonlóan regionálisan fejlett ágazati oktatási bázisok jöjjenek létre. Jelenleg 3 centrumon keresztül 6 iskolával van élő együttműködésünk: szeretnénk ezt a kört tovább bővíteni a közeljövőben. Az idei évben fogunk mi is vizsgázni: az első vizsgázó évfolyamunk felkészítésében szeretnénk bizonyítani. A célunk, hogy aki nálunk tanul, annak egyéb kompetenciái is fejlődjenek: minél jobban készek legyenek az éles munkavállalás feladataira és képzésük végeztével ne csak láthassák az elérhető lehetőségeket, de tudjanak is velük élni”.

A szakember szerint a megfelelő szakképzéshez elengedhetetlen a korszerű tudás átadása és a vállalatokkal való intenzív együttműködés, illetve a meglévő szakemberek tovább- és átképzése.