Kompakt és rugalmas: Lineáris hajtóművek fogasszíjhajtással norelemtől

Minimális méretek, nagy szilárdság, kis tömeg. Marcus Schneck, norelem ügyvezető igazgatója elmagyarázta, hogy a fogasszíjhajtású lineáris aktuátorok hogyan biztosítanak könnyű és pontos automatizált mozgást a tervezési és gyártási igények széles skálájához.

A fogasszíjhajtással és profilsín-vezetővel ellátott lineáris aktuátorok számos alkalmazásban használhatók a képen egy portálmarógép látható

norelem precíz lineáris aktuátorai a költséghatékony szabványos megoldásokat képviselik a lineáris mozgások egyszerű automatizálására. Használhatók gyártásban, összeszerelésben, csomagolásban, logisztikai és raktározási területeken, illetve speciális ipari gépekben is. A fogasszíjhajtás még nehéz és állandó terhelések esetén is egyenletes és szinkron átvitelt biztosít. 

 

norelem precíz lineáris aktuátorai többek között csomagológépekben is használhatók

A gyakran lineáris tengelyeknek is nevezett, fogasszíjhajtással és profilos vezetősínnel felszerelt lineáris hajtóművek számos előnnyel rendelkeznek: kompaktak és könnyűek, ugyanakkor nagyon merev szerkezetűek. A fogasszíjhajtások egyenletes, szinkron hajtást biztosítanak. «A fogaszíjhajtásokat többek között a pozícionáló hajtásként használják, mert a kényszertengelykapcsolónak köszönhetően jó ismétlési pontossággal működnek – magyarázta Marcus Schneck, a norelem ügyvezető igazgatója. – Mind ezek mellett jórészt holtjátékmentesre is lehet tervezni ezeket. Ezen okok miatt a fogasszíjhajtásokat aktuátorként használják.» A porvédett csapágyaknak is köszönhetően norelem lineáris aktuátorai alacsony karbantartási igénnyel bírnak. Maguk a szíjak könnyen hozzáférhetők, így a gépkezelők könnyen beállíthatják a feszességet vagy szükség esetén ki is cserélhetik azokat. A szabványos lökethossz 1 960 mm-ig terjed, de igény szerint a lineáris aktuátorok speciális hosszban is kaphatók egészen 4 000 mm-ig.

Az alumínium profilok a lineáris hajtóművek egyszerű csatlakoztatását teszik lehetővé

A lineáris aktuátorok felépítése

Az alaptest önhordó extrudált alumíniumprofilból készül, integrált profilos vezetősínnel. Ez egy szabványos Itípusú profil, 60 × 60, vagy 80 × 80 mm méretekkel. A sínrendszer minden irányból képes nagy terheléseket felvenni, kopásálló, és optimális futást biztosít nagy tömegek mozgatásakor is. Az alumínium profil külső oldalán hornyok találhatók a könnyű és biztonságos rögzítés, valamint a tartozékok beillesztése érdekében. A horony szélessége 6 vagy 8 mm. A lineáris tengely szimmetrikus kialakításnak köszönhetően a motorokat és hajtóműveket a csapágyházak mind a négy oldalára fel lehet szerelni. A lineáris aktuátor alumínium szánja négy menetes furattal rendelkezik további elemek felszereléséhez. A pontos rögzítést központosító furatok segítik.

A fogasszíjhajtással és profilsín-vezetővel ellátott lineáris aktuátorok kompaktak és könnyűek, ugyanakkor nagyon merevek

Az acélszálerősítésű fogasszíjak nagy erőátvitelt és ezzel egyidejűleg nagy pozicionálási pontosságot tesznek lehetővé. A fogasszíj az alumíniumprofil tetején lévő vezetőhornyokban fut, amelyek megvédik a profilban lévő elemeket a szennyeződéstől.

Fogasszíjak és fogasszíjtárcsák

«norelem fogasszíj-fogasszíjtárcsa kombinációját mindenhol használják a gépészetben, az automatizálásban és a kereskedelemben – magyarázta Marcus Schneck. – Előnyeik ott domborodnak ki, ahol nagy erők átvitelére, nagy gyorsulásra, pontos pozicionálásra és szinkronizációs állandóságra van szükség.» Megbízhatóságuk és alacsony karbantartási igényük, sima futásuk és nagy energiahatékonyságuk miatt a fogasszíjhajtások kedvelt hajtásrendszernek számítanak. norelem nemcsak szabványos méretek széles választékát kínálja, fogasszíjakat méteráruként is lehet rendelni.

norelem fogasszíj-fogasszíjtárcsa kombinációját mindenhol használják a gépészetben, az automatizálásban és a kereskedelemben

A fogasszíjak fogasszíjtárcsákkal kombinálva kompakt hajtást alkotnak nagy teljesítményátviteli lehetőséggel és kiváló hatásfokkal – részletezte Marcus Schneck. – Alacsony karbantartási igény és zajszint jellemzi őket, a környezeti hatások széles skálájának ellenállnak és megfelelő méretezés esetén rendkívül tartósak. A végtelenített fogasszíjakat általában áthajtásokhoz használják. Fogprofil és szijhossz tekintetében stabilan állandóak.

Méteráruként is rendelhető

norelemtől szintén beszerezhető méteráruk a fogasszíjtárcsa forgómozgásának lineáris mozgássá történő átalakítására szolgálnak. A nyitott végeket ilyenkor rögzítőlapok segítségével rögzítik a mozgó szánokhoz. Ha a méterárut végtelenített hevederré hegesztik össze, a szilárdsági értékek körülbelül 50 %-kal csökkennek, mivel a fémszálak a hegesztési ponton meg vannak szakítva. Ezért nem alkalmasak olyan alkalmazásokhoz, amelyek pontosságot és nagy, valamint egyenletes erőátvitelt igényelnek. A méteráruk szabványos 100 méteres tekercshosszban készülnek, és ezen belül tetszőleges hosszúságban szállíthatók. A fogasszíjak üzemi működési hőmérséklete -30 és +100 °C között van. A szíjakat kiemelkedő vegyszerállóság jellemzi, például zsírokkal és olajokkal szemben.

norelem nemcsak szabványos méretekben rendelkezik széles fogasszíj választékkal, hanem méterárut is kínál

Anyagok és profilok széles választéka

norelem fogasszíjai különböző anyagokban és profilokban kaphatók. A T és AT profilok poliuretánból (PU) készülnek, acélszálerősítéssel. A HTD profil esetén a szíj foga és hátoldala kloroprén-kaucsukból (CR), a szíjban lévő szálerősítés üvegszálfonatból készülnek. A fogakat védő szövet poliamidból készül. A fogasszíjtárcsák kiviteltől függően kiváló minőségű alumíniumból vagy acélból készülnek a legszűkebb tűrésmezővel. A tárcsák központosítottak vagy előfúrtak. Igény esetén illesztett furatokat és ékhoronypályákat is ki lehet bennük alakítani. norelem fogazott tengelyeket is kínál, amelyekből saját fogasszíjtárcsák és a fogasszíjak nyitott végeihez saját rögzítőlemezek készíthetők.

A motorrögzítő készletek egyszerű és gazdaságos megoldást jelentenek villanymotorok csatlakoztatására

Tartozékok széles választéka lineáris hajtásokhoz

A fogasszíjhajtású lineáris hajtásokhoz norelem számos kiegészítő opciót tett elérhetővé. A hornyos asztalok például a profilhornyoknak köszönhetően végtelen számú rögzítési módot tesznek lehetővé a szánon. Emellett norelemtől motorrögzítő készletek is kaphatók, amelyek egyszerű és gazdaságos megoldást jelentenek a villanymotorok csatlakoztatására. A védőkupakok hatékonyan védik a nyitott tengelyvégeket a portól, míg az alumínium profilok a lineáris aktuátorok egyszerű csatlakoztatását teszik lehetővé. A szinkronizáló készletek két párhuzamosan szerelt lineáris aktuátor szinkronizálását segítik. Végül, de nem utolsósorban, norelem felülről is beszerelhető és rögzíthető induktív közelítéskapcsolókat is kínál.

 

A fogasszíjhajtású lineáris hajtóművekhez norelem számos kiegészítő opciót kínál

norelemtől természetesen elektromos vagy pneumatikus hajtású lineáris egységek is kaphatók. Ezek az alkalmazástól függően számos konkrét előnnyel rendelkeznek. Aki nem biztos a használatukban, az kérjen szakértő tanácsot norelemtől. norelem AKADÉMIA szabadon hozzáférhető és egyedi tudásbázisában a mérnökök a „fogasszíjhajtású lineáris hajtóművek” termékkörnél tájékozódhatnak az egyes megoldások előnyeiről. norelem teljes termékkínálatának megtekintéséhez, kérjük, látogasson el a www.norelem.hu oldalra

A méterben árusított fogasszíjaknál a nyitott végeket rögzítőlapok segítségével rögzítik a mozgó szánokhoz

norelem fogazott tengelyeket is kínál, amelyekből saját fogasszíjtárcsák és a fogasszíjak nyitott végeihez saját rögzítőlemezek készíthetők

A fogasszíjak fogasszíjtárcsákkal kombinálva kompakt hajtást alkotnak nagy teljesítményátviteli lehetőséggel és kiváló hatásfokkal

A norelem cégről norelem a szabványos gépelemek és gépépítő elemek vezető gyártója és beszállítója a gépiparban. A vállalat több mint 70,000 normáliát, kezelőelemet és automatizálási komponenst kínál az általános gépipar számára. norelem gépelemeinek 98 százaléka raktárról kapható, a termékekhez pedig helyszíni műszaki támogatás is rendelkezésre áll.