Egy tanulmány kimutatta, mi okoz rengeteg munkamegszakítást és készletpazarlást a gyárakban

A gépkezelők jelentős része legalább 20 alkalommal feleslegesen szakítja meg a munkáját azzal, hogy törlő- és tisztítószerekért kell mennie, vagy ki kell dobnia a használt eszközt. Ez derült ki a higiéniai eszközöket gyártó Tork kutatásából. A tanulmány arra is rámutatott, hogy a gépkezelők gyakran a szükségesnél több tisztítókendőt vesznek magukhoz azért, hogy ne kelljen megszakítaniuk a munkát. Hogy segítse a vállalatokat a pazarlás elleni küzdelemben, a Tork létrehozta az ingyenes Tork Mozgási veszteség kalkulátort. Ezzel a vállalatok felmérhetik annak hatását, ha rossz helyen vannak elhelyezve üzemükben a tisztítókendők.

A lean gyártás egyik alapelve, hogy csökkenteni kell a pazarlást a termelékenység növelése érdekében. A gépkezelők felesleges mozgása és a készletpazarlás akár olyan megoldásokkal is csökkenthető, amelyekre elsőre nem is gondolnánk. A világ egyik vezető higiéniai és egészségügyi cikkeket gyártó vállalata, az Essity Tork márkája felmérést végzett a témában azért, hogy elősegítse a termelési hatékonyság javítását. Az eredmények azt mutatják, hogy ha nem optimális a tisztítókendők elhelyezése az üzemekben, akkor az mozgás- és készletpazarlást generálhat, valamint stresszt okozhat a dolgozók körében.

A tanulmányból az alábbiak derültek ki:

  • A gépkezelők 44%-a legalább 20 alkalommal szakítja meg a munkát azért, hogy elmenjen a tisztítókendőkért, vagy hogy kidobja a használtat.
  • A gépkezelők 74%-a a feladathoz több tisztítókendőt vesz magához, mint amennyire szüksége van, azért, hogy ne kelljen minden alkalommal elmennie érte.
  • A gépkezelők 69%-a állítja, hogy stresszt okoz neki, ha megszakítja a munkáját, amikor sok a tennivaló.
  • A gépkezelők 90%-a állítja, hogy ha a közelben professzionális ipari tisztítókendőket biztosítanának számára, az segítené a munkahelyi szervezettséget és növelné a munkával való elégedettséget.

A Tork Performance adagolórendszert úgy tervezték, hogy minden feladathoz megfeleljen

A felvázolt problémára az a megoldás, ha a tisztítókendőket a munkaállomáson úgy helyezik el, hogy a gépkezelőknek ne kelljen messzire menniük értük. Mivel a gyártási környezetek eltérőek, ezért nehéz olyan megoldást találni, amely minden vállalatnak megfelel. Emiatt a Tork Performance adagolókat számos egyedi és rugalmas rögzítési lehetőséggel tervezték meg, így ott és úgy helyezhetők el, ahol és ahogyan a legnagyobb szükség van rájuk – a gépkezelő számára elérhető közelségben. Ezáltal kiküszöbölhető a tanulmányban említett mozgás- és készletpazarlás.

„A Tork 30 éves magyarországi működése alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk a különböző gyártási környezetekről, így nem csak a veszteségforrások azonosításában segíthetjük a vállalatokat, hanem megoldást is kínálhatunk a problémára. Innovatív termékeink segítenek kiküszöbölni a gépkezelők felesleges helyváltoztatását, és mérséklik a készletpazarlást, ezzel segítik a cégeket a fenntartható fejlődésben” – mondta el Nagy Géza, az Essity Hungary Professional Hygiene divízió kereskedelmi igazgatója.

Új, könnyen használható eszköz – Mozgási veszteség kalkulátor

A Tork kifejlesztett egy új, könnyen használható eszközt a pazarlás felmérésére: a Tork Mozgási veszteség kalkulátort. Ezzel a digitális eszközzel a vállalatok gyorsan átláthatják, hogy az adagolók elhelyezése milyen hatással van a gépkezelők napi munkájára.

https://www.tork.hu/