Első a biztonság: norelem kapcsolói növelik a gépkezelő biztonságát

0

norelem érintésmentes biztonsági kapcsoló választéka, amely a szerszámgépek és gyártósorok kezelőinek biztonságát növeli, masszív, megbízható és könnyen integrálható megoldást kínál a gyártók számára.

A védőburkolatokon való – értve itt ajtókat, fedeleket és burkolatokat – használatra tervezett biztonsági kapcsolók biztosítják, hogy a berendezés csak akkor működjön, ha minden fedél zárva van. Ha működés közben kinyílik a fedél, a kapcsoló automatikusan és biztonságosan leállítja a rendszert, ezzel minimalizálja a gépkezelők sérülésének kockázatát.

A mágnesesen kódolt vagy RFID kódolású változatban is elérhető norelem biztonsági kapcsolók az általános biztonság javításához utólag is felszerelhetők a gépekre. A mozgó gépelemen elhelyezett működtető elemmel és a rögzített alkatrészre szerelt biztonsági kapcsolóval érintkezésre sincs szükség a sikeres működéshez, ami végső soron csökkenti a karbantartást és meghosszabbítja az élettartamot, miközben
növeli az általános biztonságot.

«Köztudomású, hogy mind az üzemeltetők, mind a létesítmények hatékonysága szempontjából a biztonság kulcsfontosságú a gyártási környezetben – jelentette ki Marcus Schneck, norelem ügyvezető igazgatója. – Érintésmentes biztonsági kapcsolóink megakadályozzák a gép működését mindaddig, amíg az összes fedelet le nem zárják, így a gépgyártók segíthetik vevőiket a sérülések kockázatának csökkentésében és a gyártási folyamat zavartalan működésének biztosításában. A két elérhető változatnak köszönhetően a gyártók által megkívánt rugalmasságot tudjuk biztosítani anélkül, hogy veszélyeztetnénk a végső célt, az emelt biztonságot.»

norelem mágnesesen kódolt biztonsági kapcsolóit úgy tervezték meg, hogy nagy kapcsolási távolságon is hatékonyan működjön, nagyobb működési toleranciát biztosítva, ami lehetővé teszi a kedvezőtlen környezeti jellemzők, például a vibráció kezelését. Mivel az aktiválás csak az odaillő működtető elemmel történhet, a mágneses rendszer a manipuláció ellen is képes védelmet nyújtani.

Alternatív megoldásként az RFID rendszer akár 31 szenzor sorba rendezését is lehetővé teszi, így több védőajtó egyidejű felügyelete is lehetséges. Ezt a nagyfokú rugalmasságot az univerzális kódolás teszi lehetővé, amelyben a biztonsági kapcsoló minden megfelelő működtető elemet felismer. Ahol a
védőburkolatokat a sorba rendezett szenzoroktól függetlenül kell felügyelni, az egyedi kódolás képes a működtető elemeket saját biztonsági kapcsolójukhoz hozzárendelni – mindezt a telepítés során lehet megvalósítani.

Az ipari környezethez illő kivitel biztosításával mindkét rendszer megfelel az IP 67 víz- és porállóságnak, az ISO 13849-1 és az IEC 60947-5-3 szabványok követelményei mellett. Az RFID kódolású változat az EN62061 és az IEC 61508 szabványoknak is megfelel.

norelem érintésmentes biztonsági kapcsolóiról további információért kérem, látogassa meg a
www.norelem.hu oldalt, vagy nézze meg a THE BIG GREEN BOOK katalógust.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük