Az előrejelzések szerint a 2021-es üzleti év felülmúlja a várakozásokat: a Bosch növelte árbevételét és javított eredményén

A klímavédelem a növekedés hajtóereje

  •   A 2021-ben elért 78,8 milliárd euró árbevétel meghaladja a válság előtti szintet, a kamatfizetés és adózás előtti eredmény 3,2 milliárd euró
  •  Dr. Stefan Hartung, a Bosch igazgatóságának elnöke: „A klímavédelem lendületet ad üzleti tevékenységünknek – erős a pozíciónk”
  •  Dr. Markus Forschner, a Bosch igazgatóságának pénzügyi vezetője: „Ígéretes új területekbe invesztálunk és folytatjuk az eddigi stratégiánkat”
  • Filiz Albrecht, a Bosch igazgatóságának humánerőforrás területért felelős vezetője: „Az átalakulás a foglalkoztatás újragondolására is lehetőséget ad – összhangban a társadalmi felelősségvállalással”
  • Dr. Markus Heyn, a Bosch mobilitási megoldások üzleti szektor elnöke: „Tovább erősítjük az autóipari szoftverek piacán elfoglalt pozíciónkat, mégpedig kétszámjegyű növekedési ütemben”

Jelentősen növelte árbevételét és eredményét 2021-ben a Bosch csoport. Az előzetes adatok[1] alapján a technológiák és szolgáltatások szállítójának teljes árbevétele 10 százalékkal – árfolyamhatások nélkül 11 százalékkal – 78,8 milliárd euróra nőtt. A kamatfizetés és adózás előtti eredmény több mint a felével, 3,2 milliárd euróra emelkedett, az üzemi eredmény ezzel az előző évi 2,8 százalékkal szemben várhatóan 4 százalék lesz. „Üzleti tevékenységünk 2021-ben a vártnál sokkal jobban alakult” – hangsúlyozta az előzetes üzleti mutatók bejelentésekor dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke. „Számos kihívás – mint például a beszállítói szűk keresztmetszetekből vagy a nyersanyagárak növekedéséből származó költségterhek – ellenére is felülmúltuk előrejelzéseinket.” A vállalat üzleti sikereit jelentős mértékben meghatározta „a távolságtartás idején tanúsított szolidaritás a járványhelyzetben”. „Szeretnék köszönetet mondani munkatársainknak elkötelezettségükért, ügyfeleinknek, beszállítóinknak és üzleti partnereinknek pedig bizalmukért” – mondta Hartung. Hozzátette, hogy a vállalat folytatja az „Életre tervezve” szlogenét megtestesítő technológiák fejlesztését. „A Bosch számos területen tölt be úttörő szerepet az új technológiák formálásában.” A vállalat továbbra is jelentős összegeket fordít a jövőt meghatározó stratégiai fontosságú területekre, köztük idén összesen mintegy egymilliárd eurót a mikroelektronikára és az elektromobilitásra. A Bosch emellett egyre nagyobb hangsúlyt fektet az olyan partneri együttműködésekre is mint például a Volkswagennel nemrégiben bejelentett automatizált vezetéssel kapcsolatosmegállapodás.

A Bosch igazgatóságának elnöke arra is számít, hogy a klímasemleges gazdaság érdekében tett erőfeszítések jelentősen ösztönzik a jövőbeni növekedést. „A klímavédelem lendületet ad üzleti tevékenységünknek – a mobilitási megoldásoktól az ipari automatizáláson át, egészen az épülettechnikáig és háztartási gépekig” – emelte ki Hartung. „A hálózatba kapcsolásnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően az energiahatékonyság is tovább javul.” A Bosch 2021-ben 50 százalékkal, a 2020-as négymillióról több mint hatmillió darabra növelte hálózatba kapcsolható elektromos kéziszerszámai, háztartási készülékei és fűtésrendszerei értékesítését.


A Bosch tovább bővíti klímavédelmi tevékenységét – növekedés villamosítással

A Bosch elkötelezett European Green Deal megállapodásban megfogalmazott célkitűzések iránt. Világszerte 400 telephelyén a Bosch 2020 első negyedéve óta klímasemleges, 2030-ra pedig teljes ellátási láncolata mentén – azaz a beszerzéstől egészen a termékek felhasználásáig – 15 százalékkal tervezi mérsékelni szén-dioxid-kibocsátását. A Bosch igazgatóságának elnöke szerint a villamosítás máris egyre több üzleti lehetőséget kínál. „Milliárdos nagyságrendű árbevételt produkálunk az elektromobilitásnak köszönhetően, de az otthoni hőszivattyúkkal is kétszámjegyű növekedést értünk el, az elektromos hajtások pedig az ipari technikában is megjelennek” – mutatott rá Hartung. „A Bosch számára a klímavédelem egyúttal lehetőség is a további növekedésre.” Mint elmondta, a vállalat példája jól mutatja, hogyan formálható mind környezetvédelmi, mind gazdasági szempontból sikerré a klímasemlegesség felé vezető átalakulás.

Hosszútávon fenntartható mobilitás – növekedés az autóipari és az ipari technológiából

A Bosch célja, hogy az elektromos mobilitás kínálta növekedési lehetőségeket is kihasználja. 2021 vége óta a vállalat szilícium-karbid (SiC) teljesítmény-félvezetőket is gyárt, amelyek akár 6 százalékkal is növelhetik az elektromos hajtásrendszerű gépkocsik hatótávolságát. A Yole piackutató cég szerint a következő három évben átlagosan évi 30 százalékkal, több mint 2,5 milliárd dollárra bővülhet a szilícium-karbidpiaca. Dr. Robert Habeck német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter a közelmúltban a Bosch bambergi telephelyére látogatott, ahol a telepített szilárd oxidos üzemanyagcella-rendszerek (Solid Oxide Fuel Cell; SOFC) sorozatgyártásának lehetőségeiről tájékozódott. SOFC technológiájával a Bosch nagyban hozzájárul a megújuló forrásokból származó energiák felé vezető átalakuláshoz, miközben új üzleti lehetőségeket is feltár. 2024-ig a SOFC technológiába több mint 400 millió, a mobil üzemanyagcellákba pedig további 600 millió euró befektetést tervez a vállalat.

A Bosch az akkumulátorok gyártóberendezéseinek területén is megjelent, amely további lehetőségeket rejt: a vállalat szerint akár 25 százalékkal is bővülhet évente az akkumulátorok globális piaca. A vállalat most a Volkswagennel vizsgálja annak lehetőségét, hogy közösen fejlesszék az akkumulátorcellák gyártási folyamatait. „Célunk egy olyan európai beszállító, aki mind a költségek, mind a technológia tekintetében vezető az akkumulátortechnológia sorozatgyártásában” – hangsúlyozta Hartung. Szakértők fontos lépésnek tekintik a közös terveket a klímasemleges mobilitást és a hosszútávon fenntartható akkumulátorok sorozatgyártását illetően.

Szoftveralapú mobilitás – kétszámjegyű növekedés egy milliárdos nagyságrendű piacon

Ugyancsak növekedést és pozíciójának erősítését tervezi a Bosch a járműves szoftverfejlesztés területén. Mobilitási megoldások üzleti szektora már ma is éves szinten több mint 200 millió olyan szabályozóegységet szállít gépjárművekhez világszerte, amelyeken a vállalat saját szoftvere fut. A Bosch várakozásai szerint 2030-ra nagyjából a 200 milliárd eurót is elérheti az autóipari szoftverek piaca. „A Bosch kétszámjegyű növekedést produkálhat ezen a piacon” – mondta dr. Markus Heyn, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának tagja, egyben a mobilitási megoldások üzleti szektor elnöke.

Heyn szerint a Bosch ennek stratégiai irányát is kijelölte. 2022 közepére a Bosch már ETAS leányvállalatában fogja össze alkalmazásfüggetlen járműszoftver-portfólióját, a cél pedig univerzálisan alkalmazható járműves alapszoftverek, köztes szoftverek (middleware), felhőszolgáltatások és fejlesztőeszközök kínálatának kialakítása. Mindemellett a Bosch Cross-Domain Computing Solutions üzletága alkalmazásspecifikus járműszoftvereket készít speciális hardverrel olyan funkciókhoz, mint a vezetéstámogató rendszerek és az automatizált vezetés. Ezen a területen 2022 január végén széles körű együttműködésről állapodott meg a Bosch és Volkswagen szoftver-leányvállalata, a Cariad. „Célunk, hogy felgyorsítsuk a részleges és a magas fokon automatizált vezetés alkalmazását, hogy ez a mindennapok része legyen ” – mondta Heyn. „Olyan szabványokat szeretnénk összeállítani a piac számára, amelyek más autógyártók számára is előnyösek.”

Az ipari munkahelyek átalakítása – egymilliárd euró képzésre

A klímasemleges gazdaság formálásában a Bosch munkaadóként is részt szeretne venni. „Számos iparág esik át jelentős átalakuláson, ebben a Bosch a foglalkoztatás újragondolására lát lehetőséget” – jelentette ki Filiz Albrecht, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának humánerőforrás területért felelős tagja. Hogy hatékonyan segíthessék azokat, akik váltásban gondolkodnak, egyre fontosabb a munkaadók számára, hogy „a saját cégükön kívül is láthatóvá tegyék az új elhelyezkedési lehetőségeket”. A Bosch széles körű tapasztalatával a munka világának átalakításával foglalkozó Allianz der Chancen” kezdeményezéshez is hozzájárul Németországban. „Úgy gondoljuk, hogy társadalmilag is elfogadhatóvá tehetjük ezt a változást” – mondta Albrecht. Kifejtette, a vállalat új megközelítéseket is alkalmaz a munkaerő-közvetítés és -képzés terén. A Bosch az elmúlt öt évben több mint egymilliárd eurót fordított munkavállalói továbbképzésére.

A vállalat hibrid együttműködési modellekkel is segíti a munka világának átalakulását. „Smart Work kezdeményezésünkkel támogatjuk a távmunka és a helyszíni munkavégzés együttesét. Az egyes munkacsoportok vezetőikkel közösen, önállóan és rugalmasan határozhatják meg, mikor és hol dolgoznak” – fejtette ki Albrecht. Munkavégzésük idejének és helyének önálló meghatározása a szoftverfejlesztők számára különösen fontos, nagy szükség van ezekre a szakemberekre. „A Cross-Domain Computing Solutions üzletágunk csak Németországban jelenleg több mint ezer állást kínál szoftverszakemberek számára.”

2021-es üzleti tevékenység – minden üzletág növelte árbevételét

A Bosch csoport nem csupán az előző évhez viszonyítva növelte árbevételét, hanem a válság előtti, 2019-es szintet is túlszárnyalta. „A vállalat különböző iparágakra és régiókra kiterjedő, széles körű portfóliója az egyik erősségünk a sok közül – hangsúlyozta dr. Markus Forschner, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának pénzügyi területekért felelős tagja. „A globális beszállítói szűk keresztmetszetek ellenére a vállalat minden üzleti szektora növelte árbevételét.” A mobilitási megoldások üzleti szektor annak ellenére is jelentős növekedést könyvelhetett el, hogy a negyedik negyedévben a gazdasági környezet már fékezte az üzletmenetet. Árbevétele az autóiparra különösen nagy hatást gyakorló chiphiány ellenére is 7,5 százalékkal 45,4 milliárd euróra nőtt, ami árfolyamhatások nélkül 7,9 százalékos növekedést jelent. Az ipari technika üzleti szektor a gépgyártás élénküléséből profitálva 6,1 milliárd euró árbevételt produkált, ami mind nominálisan, mind pedig árfolyamhatások nélkül 20 százalékos bővülésnek felel meg. Ezzel a válság előtti szintre tért vissza az árbevétel. A fogyasztási cikkek üzleti szektorban ismét nagy kereslet mutatkozott az otthoni- és a kerti termékek iránt. Az ezen a területen elért 21 milliárd euró árbevétel jelentősen meghaladta a válság előtti szintet, a 13 százalékos növekedés árfolyamhatások nélkül 15 százalék. Az energia- és épülettechnika üzleti szektor árbevétele 11 százalékkal 5,9 milliárd euróra nőtt, ami árfolyamhatások nélkül 12 százalékos növekedést mutat. Forschner kiemelte: „Az üzletág a klímabarát fűtéstechnológia iránti intenzív keresletből is profitált, így az árbevétel meghaladta a válság előtti szintet.”

2021-es üzleti tevékenység – növekvő árbevétel minden régióban

„Regionális bontásban is mindenhol nőtt a Bosch árbevétele” – jelentette be Forschner. Európában 9,3 százalékkal 41,5 milliárd euróra emelkedett az árbevétel, ami árfolyamhatások nélkül 10 százalékos növekedésnek számít. Az észak-amerikai árbevétel 11,5 milliárd euró volt, a 6,5 százalékos növekedés árfolyamhatások nélkül 10 százalék. Dél-Amerikában 1,4 milliárd euróra nőtt az árbevétel, ami 32 százalékos, árfolyamhatások nélkül pedig 41 százalékos növekedésnek felel meg. „Ez különösen örömteli fejlemény, miután ezt a régiót meglehetősen súlyosan érintette a koronavírus-járvány tavaly” – magyarázta Forschner. Az ázsiai–csendes-óceáni térségben 12 százalékkal – árfolyamhatások nélkül 11 százalékkal – összesen 24,4 milliárd euróra nőtt az árbevétel.

A munkavállalók száma 2021-ben – enyhe növekedés világszerte

december 31-én a Bosch csoport világszerte mintegy 401 300 főt foglalkoztatott. A csaknem 6700 fős növekedés túlnyomórészt az ázsiai–csendes-óceáni régióhoz és Európához kapcsolódott. Németországban 131 400 fővel stabil maradt a létszám. A kutatás-fejlesztés területén mintegy 4 százalékkal 76 300 főre emelkedett a foglalkoztatottak száma, a szoftverfejlesztők száma pedig világszinten meghaladta a 38 000 főt, ami mintegy négyezerrel több az előző éves létszámnál.

Kilátások 2022-re – bizonytalanság a világgazdaságban

A Bosch a világgazdaság 4-4,5 százalék közötti növekedésére számít 2022-ben – szemben a 2021-es 5,5 százalékkal. A védőoltásoknak köszönhetően számos országban elért előrelépés ellenére a vállalat úgy látja, hogy a koronavírus-járvány még 2022-ben is súlyos terheket ró a társadalomra és a gazdaságra. Emellett az ellátás folyamatosan fennálló szűk keresztmetszetei, valamint a nyersanyagok, az előkészített termékek és a szállítás árának emelkedése jelentős hatást gyakorol a világgazdaságra, illetve nagymértékben befolyásolja számos ágazat, mindenekelőtt az autóipar üzletmenetét. Ugyancsak beárnyékolja az idei év kilátásait az infláció jelentős emelkedése. Amennyiben nem merülnek fel további kihívások a gazdasági környezetben, 2022-ben a Bosch csoport árbevételének növekedésére, és legalább az előző év szintjén alakuló üzemi eredményre számít. Forschner a kihívásokkal teli körülmények ellenére is bizakodó. „A Bosch kellően szilárd pénzügyi alapokkal rendelkezik ahhoz, hogy a jövő fontos területeibe invesztáljon és folytassa az eddigi stratégiáját.” A vállalat célja továbbra is az, hogy a legfontosabb ágazatokban és régiókban a piaci növekedésnél erőteljesebb fejlődést érjen el.

www.bosch.hu