Világszínvonalú autóipari fejlesztések a Bosch miskolci telephelyén

A jövő hibrid és elektromos járműveinek igényeit  kiszolgáló technológiákat fejlesztettek.

  • Új kutatási területek meghonosítása Miskolcon
  • A jövő elektromos és hibrid járműveihez fejlesztették tovább a hűtési  technológiát

Miskolc – A Bosch – a technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója

– stratégiailag fontos helyszíne Magyarország, ahol világszinten is kimagasló  innovációk születnek és jelentős befektetések valósulnak meg. A miskolci Robert  Bosch Energy and Body Systems Kft. a régió meghatározó járműipari vállalata, a  térség egyik meghatározó foglalkoztatója, amely járműipari alkatrészek és  elektromos hajtások gyártása mellett magas hozzáadott értékű tevékenységeket,  például kutatás-fejlesztést, tesztelést, beszállító-fejlesztést is végez. A vállalat az  elmúlt években több kapacitásnövelő, valamint kutatás-fejlesztési és innovációs  projektet valósított meg, továbbá nagy hangsúlyt helyez munkavállalók  képzésére és kompetenciafejlesztésére is.

„A jövőnk záloga: a folyamatos fejlesztés. Ezért kiemelt jelentőséggel bírnak az  olyan kutatás-fejlesztési projektek, amelyekkel technológiáinkat jobbá és  hatékonyabbá tehetjük, hogy azok ne csak a jelen, hanem a jövő elvárásainak is  megfeleljenek” – mondta Dr. Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and  Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója. A jövő elektromos vagy hibrid  járműveihez kapcsolódó, 2017-ben indult projekt két gépjármű-alkatrész, öt  különféle műszaki kihívására kereste a megoldást. A Bosch fejlesztői a munka  során szorosan együttműködtek a Miskolci Egyetemmel és a Bay Zoltán  Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel. A konzorciumi partnerek célja  az volt, hogy a közös kutatás hosszútávon és üzletileg is hasznosítható  tudományos eredményeket teremtsen. A GINOP-2.2.1-15-2017-00090  pályázatban a miskolci autóipari vállalat projektrészének összköltsége 600 millió forint volt, melyhez 300 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást  kapott az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, valamint a hazai központi  költségvetésből.

Világszínvonalú megoldások Miskolcról

A projekt az újgenerációs, a gépjárművek hűtőkörében működő keringtető  szivattyúkhoz és motorhűtő ventilátor egységekhez fejlesztett műszaki  megoldásokat. A cél pedig az volt, hogy az eszközök élettartama a jövőbeni  elektromos vagy hibrid meghajtású járművek követelményeinek is megfeleljen.

„A sikeres kutatás-fejlesztési projektünknek köszönhetően olyan új gyártási  eljárás és alkatrész született, amely komoly előrelépést jelent a jövő  gépjárműveinek megalkotásában” – hangsúlyozta Dr. Frank-Stephan Kupfer. A  technológiai előrelépés mellett a projekt eredményeként a konzorcium tagjainál  új, az elektromobilitáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési kapacitások és  kompetenciák is létrejöttek. A termékek továbbfejlesztése kapcsán lehetőség  nyílt Miskolcon új kutatási területek megvalósítására.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft-ről

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2003 nyarán alakult, járműipari  alkatrészek és elektromos hajtások gyártásával foglalkozik, 2700 munkavállalót  foglalkoztat. A Bosch Miskolcon gyártott autóipari alkatrészei a meghatározó  autóipari cégekhez kerülnek. Az autóipari komponensek mellett a gyár fontos  terméke az eBike meghajtás is, egy rendkívül fejlett és intelligens erőrásegítés-  rendszert alkalmazó motoregység. A gyárban a termelési tevékenységen  túlmenően kutatás-fejlesztési, és egyéb, magas hozzáadott értékű  tevékenységeket is végeznek. A vállalat amellett, hogy magas színvonalú duális  képzést indított, a térség egyik meghatározó foglalkoztatójává vált, és számos kis-  és középvállalkozás kiemelt stratégiai partnereként működik. A gyár a  színvonalas, jövőbemutató, innovatív projektjeivel tovább erősíti a régió és  Miskolc szerepét az autóiparban.

www.bosch.hu