Ipar 4.0 – INDUSTRY 4.0 (IoT – CPPS)

 

 

 

 

 

 

Ipar 4.0 – INDUSTRY 4.0 (IoT – CPPS)

Ez az elnevezés a negyedik ipari forradalomra utal. Az automatizálás és az információs technológia fúziójának eredményeképpen megvalósuló gyártási módszerváltás időszakának összefoglaló neve.

Technológiák, eszközök:

CPPS (Cyber-Physical Production System – kiberfizikai gyártási rendszerek)

A mesterséges intelligencia (AI, neurális hálózatok), algoritmusok és a gépek veszik át a humán erőforrás bizonyos szerepét a gyártási folyamatokban. Az egymással kommunikáló gépek, autonóm robotok komplexebb folyamatokat képesek elvégezni, nemcsak egy számukra kijelölt feladatot repetitíven, hanem összekapcsolódva egymással, akár az emberi munkaerővel együtt, képesek tanulni reagálni a környezetükben bekövetkező változásokra.

Az eszközök és technológiák alkalmazása mellett szükséges azok hálózatba kötése, a folyamatok monitorozása (szenzorok, IoT, felhő alapú adattárolás, big-data) és szükséges ezek adatai átvitelének megvalósítása.

Adattovábbítás, kiszolgáló eszközök a kiberfizikai gyártási rendszerben

A Conductix-Wampfler ProfiDAT® adatok továbbítására szolgál a darurendszereknél az álló és mozgó felhasználó között. A ProfiDAT® rendszer a daru áramhozzávezető-sín rendszerével együtt, utólag is telepíthető. Az adatátviteli rendszer legalább egy fix és egy mobil adó-vevőből, egy betápláló egységből és vevőantennából áll. A mobil antenna folyamatosan képes adatokat fogadni és továbbítani. Az adatátvitel mellett a ProfiDAT® profil egyidejűleg földvezeték-sínként (PE) is szolgál. Az adatátvitelhez szükséges antenna a PE profilban futó áramszedőfejbe van integrálva.

 

Az induktív áramátvitel a Conductix-Wampfler IPT® egy olyan rendszer, amely lehetővé teszi az áram és a digitális adatok érintkezés nélküli továbbítását, számos lehetőséget nyitva a tervezők számára, akik nagy sebességű és abszolút kopásmentes mobil villamosítási rendszereket igényelnek.

Az IPT® az első nagyszabású érintés nélküli áramátadó rendszer, amely forradalmasította a mozgó gépek elektromos áramellátásának, illetve akkumulátorai töltésének módját. Az elektromágneses indukció ismert elvén alapulva, és tovább fejlesztve a modern ipari igények kielégítésére, a Conductix-Wampfler technológiai áttörést ért el a villamosítás területén. Az IPT® a legmodernebb mérnöki tervezést, design-t használja fel és ötvözi a Conductix-Wampfler Delachaux Csoport ipari alkalmazásoknál szerzett hosszú évek alatt felhalmozott tapasztalataival.

     

 

Adatok mozgásban – a továbbítandó buszprotokollok teljesítményszintjének növelésével garantálni lehet a megbízható adatátvitelt a vezetősínek és a csúszógyűrűk használatával a Powertrans®-Ib-vel. A szennyeződések és oxidáció következtében előforduló rövid megszakítások áthidalhatók, különösen az egymással érintkező felületek esetében.

Az induktív áramátviteli IPT®-t kiegészítve az adatok induktív csatolással is továbbíthatók az iDAT segítségével. A pusztán induktív kommunikáció módszere nem generál rádióhullámokat. Ez azt jelenti, hogy a jel burkolat alatt terjed, nem zavarforrás és nem érzékeny semmilyen rádióforrás interferenciáira.

Gyorsan változó jelek átvitele és továbbítása esetén (pl.: nagy sebességű Ethernet kapcsolat, CANBUS stb.) a csúszógyűrűs áramszedők jelenthetik bizonyos esetekben a megoldást az ipari wi-fi kiváltására. Alacsonyabb zavarszint mellett, árnyékolt rendszerben, jelentős jelvesztés veszélye nélkül lehet biztonságos adatátvitelt garantálni ott, ahol ipari és/vagy rádiós berendezésektől zsúfolt környezetben szükséges mindezt megvalósítani.

 

    

 

Munkavédelem:

Az automatizált gyártósoron üzemelő gépek, robotok, készülékek karbantartásainál, javításánál, a szerviz feladatot végző személy biztonsága fontos szempont ugyanakkor a termelésnek is folytatódnia kell, nem lehet hosszú időkre leállni.

A munkavédelmi előírásokat betartva, az éberségi kapcsoló használata bizonyos esetekben elkerülhetetlen, de ahhoz hogy a munkavégző karbantartó szakember, minél nagyobb szabadságfokkal közlekedhessen az adott munkaterületen, ma már ezt a nagy biztonságú jelátvitelt biztosíthatja egy megfelelő, nagy biztonságú jelátvitelt megvalósító (SIL-3 = Pl e) rádió távvezérlő.

A kábelezések kiépítésének elkerülésére lehetőséget adhat bizonyos esetekben a mozgó vezérelendő eszközöknél és alkalmazhatók a mozgásokat vezérlő jelek (SIL-2 = Pl d) akár data-feedback-kel (adat és állapot visszajelzésekkel) és a vészleállítás jelének átvitelére a megfelelő biztonsági (SIL-3 = Pl e) szintet biztosító rádió távvezérlők.

 

www.bestofkft.com