Profitáljon a feszültségmentes gyártásból!

 

 

Profitáljon a feszültségmentes gyártásból!

 

Előfordult már hasonló az Ön környezetében is? Könnyű anyagok – például hungarocell vagy porrészecskék – hozzátapadnak a munkadarabokhoz, ruházathoz vagy az emberi testhez? A fóliák, műanyag alkatrészek akaratlanul vonzzák vagy taszítják egymást? A címkék nem a megfelelő helyre ragadnak? Az elektromos alkatrészek gyakran sérülnek? A tintasugaras nyomtatás nem olvasható? Van rá megoldásunk, profitáljon a feszültségmentes gyártásból!

 

„A láthatatlan ellenség”. Sokszor így is nevezik az életünkben jelen lévő elektrosztatikus feltöltődést, de mindennapjainkban ez csak néha okoz kellemetlenséget. Az ipari termelésben azonban súlyos gondok forrása lehet: romló termékminőség, csökkenő termelési hozamok, egyre több selejt, ügyfél-elégedetlenség, robbanásveszély … Emiatt szükséges ismernünk a jelenséget, az okozott problémákat, a védekezés lehetőségeit és eszközeit.

A jelenség alapja az atomok szerkezetében rejlik, ugyanis ha annak elektronhéjáról, külső erővel leszakítunk egy elektront, akkor a fellépő protontöbblet miatt, a semleges atomból pozitív töltésű ion lesz. Ez a szabad elektron aztán „hozzátapad” egy fogadó atomhoz, mely elektrontöbblete miatt negatív ionná válik. Az ellentétes töltések között elektromos mező jön létre, melyben a töltött részecskékre erő hat, s ez az erő felelős a porvonzásért, a darabok összetapadásáért vagy taszításáért. A töltések keletkezéséért felelős okok (külső erőhatások), pl. amikor két felület (pl. munkadarab) érintkezik vagy elválik, ha súrlódnak, gördülnek, vagy erősen ütköznek egymással. Néha nem is szükséges a fizikai kontaktus, akkor is töltéselmozdulás jön létre, ha a töltött test csak megközelíti a másikat (indukciós töltés). Végig gondolta, hányszor fordulnak elő ezek az Önök napi termelése során?

 

A keletkező töltés mértéke nagymértékben függ az alkalmazott anyag fajtájától is, melyet az anyag tribolelektromos jellemzői határoznak meg.

Az elektromos mező hatására kialakuló felületi feszültség értéke extrém esetben a ±20kV-os értéket is elérheti vagy meg is haladhatja azt. Az emberi test kb. 3.000V-ig nem érzékeli ezt a töltésmennyiséget, de felette súlyos fájdalom, zsibbadás, „áramütés” érzése terheli szervezetünket. Nem is beszélve az elektronikai alkatrészekről, melyek rendkívül érzékenyek az elektrosztatikus feltöltődés következtében kialakuló elektrosztatikus kisülésekre, hiszen azon eszközöket már 100V feszültség is károsíthatja. Emiatt alakult ki, s fejlődött iparággá az ESD-védelem, melynek részleteivel az MSZ EN IEC 61340 szabvány foglalkozik.

Adódik a kérdés, hogy ha ennyi gondot okoz az elektrosztatikus feltöltődés, akkor hogyan előzhetjük azt meg? Hozzunk ellenintézkedéseket, melyekkel akadályozzuk meg a sztatikus elektromosság kialakulását, akadályozzuk meg a felhalmozódását, és akadályozzuk meg az ellenőrizetlen kisüléseket, rövidzárlatokat! Ha a jelenség kialakulásáért a keletkező ionok a felelősek, hát szüntessük meg őket! Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a pozitív iont egy negatív töltésűvel hozzuk érintkezésbe, a negatív iont egy pozitívval, és az energiaminimumra törekvés elve miatt ezek semlegesítik egymást.

Ionokat többféle módon is létrehozhatunk. Ma az iparban általánosan elterjedt eszköz erre a feladatra az ionizátor, mely a munkadarab elektrosztatikus töltöttségét, a környezeti levegő ionizálásán keresztül semlegesítő készülék. Az ionizátorokban a koronakisülést alkalmazva állítunk elő ionokat, ugyanis ez egy egyszerű, megbízható technológia, jól szabályozható, könnyű a karbantartása. Az iongeneráció is többféle üzemmódban valósítható meg, attól függően, hogy váltakozó vagy egyenfeszültséget, illetve hogy milyen jelalakban juttatjuk az emittertűkre. Már ez is többféle eszközt jelent, de ehhez jön még az ionizátorok alakjának sokfélesége, hiszen létezik fúvókás, pisztoly alakú, ventilátoros és rúd kialakítású változat is.

A bőség zavarába esve, akkor hogyan is válasszuk ki a megfelelő ionizátort? A legbiztosabb módja ennek, ha elektrosztatikus feltöltődés okozta gond esetén igénybe veszik az SMC díjmentes tesztelési lehetőségét, amikor kollégánk Önöknél, a helyszínen keresi meg a probléma forrását. Ehhez praktikus segítség a könnyen kezelhető, IZH10-es kézi mérőkészülék, mely rögzíti is a mérési eredményeket. Ha kisebb a semlegesítendő terület és annak közelébe is el tudjuk helyezni az ionizátort, akkor jó választás lehet az IZN10E fúvókás ionizátorunk, mely kompakt, könnyű, 4-féle fejkialakítással és 6-féle fúvókával, a legkülönfélébb feladatokhoz is alkalmazható (pl. védőfólia lehúzás, tömítőpaszta adagolás). Működési elvéből adódóan mindig igényel sűrített levegős megtáplálást, így akár porlefúvásra is használható, de választhatjuk az ezen ionizátorok felhasználásával létrehozott, ZVB asztali portalanító dobozaink valamelyikét is, mely energiatakarékos elszívási megoldást tartalmaz. Legfrissebb termékünk, az IZG10-es, pisztoly alakú ionizátor 6-féle üzemmóddal, beépített fojtószeleppel és LED-világítással teszi hatékonnyá az operátor munkáját.

Ha nem áll rendelkezésünkre sűrített levegő, a ventilátoros ionizátor a megfelelő eszköz. Az IZF sorozat 5 változatából 3 szabályozható, egészen-4,4m3/perc légszállításig. Az eszközre automata tűtisztító egység, légterelő, belépő oldali szűrő is kérhető, mely kiegészítők teszik a mai modern ipari automatizálás ESD-s területének elengedhetetlen eszközévé, köszönhetően a partnereink visszajelzése alapján tett termékfejlesztésnek. Ha nagy a semlegesítendő terület vagy távolabb helyezkedik el, akkor a rúdionizátorok közül választhatunk 160-tól 2.500mm hosszúságig. Az IZS sorozat a vezérlővel egybeépített, a válaszható szenzor segítségével még gyorsabb semlegesítést biztosít, s akár távirányítóval is beállítható. Az IZT sorozat szeparált vezérlője jól látható, elérhető helyre szerelhető, így lehetővé teszi a berendezés belsejébe épített ionizátor egyszerű beállítását, sőt egy vezérlőhöz akár 4 db rúd is csatlakoztatható. Mindegyik rúdionizátor kérhető az innovatív, kettős-AC üzemmóddal, amely 25V-nál kisebb potenciálamplitudót eredményez.

 

GYORS STATIKUS SEMLEGESÍTÉS
az IZF sorozattal

Az SMC ionizátorai a megbízható és hatékony működés mellett nagy hozzáadott értéket is biztosítanak proaktív vezérlésükkel, amely garantálja az ipar 4.0 orientált eszközt.

Kérdésekkel, tanácsokért, közös megoldásokért keresse bátran kollégáinkat, illetve a témával kapcsolatban online webinár előadásainkat a Digitális Tudásmegosztás weboldalunkon találja!

 

https://www.smc.hu